Szép őszi nap – tippek, hogy ne felejtsd el emlékezetessé tenni gyermekeidnek az őszi napokat

Érezzük, ahogyan közelednek a fázós, esős napok. Reggel az ablakon kinézve fontolgatjuk, mit is vegyünk ma fel, elég lesz-e a meleg pulcsi vagy már a sapka is elkel. Oviból hazafelé tanulmányozzuk a lehulló levelek színét, mennyiségét, megvitatjuk, hogy vajon tényleg ősz van-e már. Szeretem az esőt! – mondja a fiam. Szeretem az őszt! – válaszolom én és beleszagolok a nedves, ködös, faleveles levegőbe.

Tudjuk, hamarosan beszorulunk a szobába, a hétvégi kirándulás mellett érdemes a hétköznapokat is emlékezetessé tenni. Kapcsolódva a természethez, rengeteg élményt, örömöt adhatunk a gyerekeknek, miközben titokban arra is odafigyelünk, hogy mindenféle új készséget tanuljanak, információhoz jussanak.

Nem csak a természet búcsúzkodik őszbe érve, mi is elhagyjuk a hónapok óta leggyakrabban látogatott helyeket. Néhány hónapra eltehetjük a vödröt, a lapátot és a formákat, búcsút mondhatunk a homokozónak és a játszótérnek. Emlékezzünk egy kicsit a téren együtt a nyárra, sétáljuk körbe legkedvesebb játszóhelyeinket. Este akár elő is vehetjük a nyári képeket, hogy felidézzük a napsütéses napokat. Minden elmesélt, sokat látott, rögzített emlék megmarad és egy életre emlékké válik. Minél többet beszélgetünk mindarról, amit örömmel csináltunk, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy gyermekünk magával viszi a boldog emléket.

Érdekes, hogy a legtöbb játszótér közelébe ültettek gesztenyefákat. A gömbölyű termésekgyűjtögetése a legegyszerűbb izgalmas játék a gyerekeknek. Kis kosárban hazavihetjük őket és a közös gesztenyebaba készítésbe az egész család bekapcsolódhat, de akár temperával is festhetjük őket, arcot és nevet adhatunk a gesztenyéknek. A gesztenyebabákból készült család, állatok vagy katonaság egész ősszel kedves díszei lehetnek a gyerekszobának. Egy Kipp-kopp történet ezután éppen megfelel esti mesének.

A gyerekek nagy örömmel gázolnak bele a lehullott falevelekbe vagy szórják a magasba az avart. Az őszi séták során nem csak a fák és a virágok változásáról, de a természet körforgásáról és az elmúlásról is beszélgethetünk velük.A gesztenyegyűjtéshez hasonlóan örömteli és érdekes mulatság a lehullott levelek keresgélése és gyűjtögetése. Érdemes az őszi sétákra előre felkészülni. Megéri kiválasztani azt az utcát, teret, parkot, ahol igazi piros, sárga, barna leveleket találhatunk, nehogy kedveszegetten térjünk haza. Az összegyűjtött leveleket préselhetjük, nyomdázhatunk velük, mintára vághatjuk, majd temperával keverhetjük ki az ősz színeit.

Nem csak nyáron, ősszel is érdemes kimenni a piacra a gyerekekkel. Elképzelhető, hogy nem a szombat délelőtti csúcsidőt kell választanunk. Sok kisebb piac vár minket a hét egyéb napjain, persze elképzelhető, hogy ovi után szednünk kell a lábunkat, nehogy lemaradjunk. Hogy még nagyobb kedvük legyen hallgatni az új ismereteket, mindenhol találunk olyan ismerős vagy akár ismeretlen termelőt, nénit, aki örömmel megmutogatja a zöldségeket, gyümölcsöket és kóstolót is ad a piciknek. Bab, tök, körte, alma, sokféle szőlő, savanyúnak való zöld paradicsom és patisszon minden mennyiségben. Nagyon jó dolog gyermeki szemmel rácsodálkozni a zöldségek és gyümölcsök sokféleségére, csodáira. Hazatérve jöhet a diótörés, majd közösen készíthetjük elő az őszi süteményeket. Akár az őszi befőzésekbe is bevonhatjuk a gyerekeket.

Közeleg október 23. és halottak napja, nagyobbacska gyerekkel már érdemes ellátogatni a Fiumei úti nemzeti sírkertbe vagy a 301-es parcellába és mécsest gyújtani saját halottjaink sírján. Ne legyen tabutéma az elmúlás és az emlékezés. Beszéljünk velük arról, mi is lehet a halál után. Meséljük el nekik, mi mit gondoltunk erről gyermekkorunkban. Ha van olyan családi halottunk, akit gyermekünk is ismert, emlékezzünk rá most együtt, meséljünk róla. Legyen ez egy közös, meghitt, családi hagyomány, amit továbbvihet életébe.

És végül, ha eljönnek az esős napok, legyünk merész szülők. Ne csak a gyerekekre húzzuk fel a vízálló ruhát. Fel a pöttyös gumicsizmát és a színes esőkabátot és keljünk útra. Nincs jobb dolog, mint végigtócsázni az utcát, megismerni az összes pocsolyát és azután a védelem ellenére csuromvizes ruhát lehúzva, egy bögre kakaó és egy jó mesekönyv mellett megmelegedni a szobában.

John Emese

a Jövő Iskolája munkatársa

Leave a Comment

© 2013 Jövő Iskolája

Scroll to top