Sorozatot indítunk! A királyi, a prémvadászos, a földalatti A világ legérdekesebb iskolái szöveg: Bende Nelly

Mégis mit jelent az, hogy egy iskola átlagos? Nyilván azt, amit egész életünkben ismertünk és elfogadtunk. Ez azonban feltételezi azt is, hogy a sulinak egyáltalán nem kell fekete táblás, falakkal rendelkező állami tanintézménynek lennie, ahol a legizgalmasabb óra az, ami elmarad. Nézzük, Sváctól Indiáig milyen „átlagos” iskolákkal találkozhatunk!

A királyok iskolájarosey1
A világon a legdrágább

Château du Rosey, Rolle, Svájc
www.rosey.ch
A maga 100 ezer dollár feletti tandíjával a svájci magániskola, a Le Rosey évek óta vezeti a legdrágább iskolák toplistáját. A tandíj természetesen egy tanévre értendő. Nem véletlenül kapta meg „A királyok iskolája” nevet, hiszen ide az átlag földi halandó gyermeke nemigen teszi be a lábát. Uralkodóházak sarjai és a felső tízezer válogatott csemetéi tanulnak a 130 éves falak között, alapvetően angolul és franciául, mivel az iskola céljai között szerepel, hogy ezen a két nyelven tökéletesen beszéljenek a tanulók. Emellett az anyanyelvükön is vannak óráik: az elmúlt öt évben 20 különböző nyelven folyt anyanyelvi oktatás, többek között magyarul. A diákok általában egy negyedik nyelvet is megtanulnak a már említettek mellé, ám az olyan különlegesebb nyelvórákért, mint például az arab vagy a latin, külön kell fizetni. A Le Rosey egyértelműen elit középiskola, amely az elitegyetemekre készít fel. Ennél kevesebbel itt nem is rosey2érheti be senki. A zsúfoltság kizárt, egy-egy tanórán tíz vagy kevesebb diák vesz csak részt, az egész iskolában egyszerre 400 diák tanul, 200 tanár segédletével. Bejárók nincsenek, mindenki az iskola területén lévő kollégiumokban lakik. Az oktatás fontos része a tapasztalás és a megismerés, így a tanulók gyakran tesznek hétvégi kirándulásokat Angliába, Olaszországba, Spanyolországba egy-egy kiállítás vagy színházi előadás kedvéért, október közepén pedig hosszabb túrákat is tartanak, hogy megismerjenek egy-egy idegen kultúrát, például Afrikában vagy Indiában.

Gyerekek is elkezdhetik
Az iskolába érkezőket három korcsoportba osztják. A diákok 8-12 éves korig, 12-14 éves korig és 14-18 éves korig más-más tanrend szerint, de ugyanazon alapelvek mentén tanulnak, így például a kétnyelvű oktatás mindenki számára kötelező.

Rosey_Gstaad_CampusEgykori tanulók
IV. Aga Khan (Karim al-Hussaini)
II. Albert belga király
I.  Baldvin belga király
II. Fuad egyiptomi uralkodó
V. Ntare burundi uralkodó
Mohammad Reza Pahlavi iráni sah
III. Rainier monacói herceg

Híres szülők
Azaz olyanok, akik gyakran felkeresték a patinás svájci iskolában kupálódó utódot:
Elizabeth Taylor, David Niven, John Lennon és Yoko Ono, Diana Ross, Aristotle Onassis, Sir Winston Churchill, III. Lipót belga király

„A tanulók sokkal barátságosabbak voltak pusztán annak köszönhetően, hogy kulturálisan annyira eltérő, távoli országokból érkeztek. Végre egyszer a gyerekkorom során úgy éreztem, hogy szabadon lélegezhetek.”
III. Rainier monacói herceg

Leave a Comment

© 2013 Jövő Iskolája

Scroll to top