Nem ad pénzt a főváros – menniük kell iskolájukból a sérült gyerekeknek

hvg. hu – Neizer Anita írása

Hónapok óta küzdenek a szülők azért, hogy a budapesti Mozgásjavító általános iskolában végzett gyerekeik a szakiskolát is a korszerűen felszerelt, milliárdokért felújított intézményben folytathassák. Ám ennek mostanáig a fővárost ellenállt, mert az önkormányzat szerint az épületben nincsenek teljeskörűen biztosítva a megfelelő körülmények az oktatásra, néhány tanterem felújítása elmaradt, a munkálatok folytatásához viszont nem tudott pénzt adni, ráadásul a januári államosítás is bezavart.
Anikó kisfia nyolcadikos, jól tanul és szeret is tanulni, rövidesen középiskolába akar menni, de izomsorvadása miatt kerekes székben ül, és speciális ellátásban részesül. Ugyanazt tanulja, mint más hasonló korú gyerekek, ugyanarra a központi felvételire készül, ugyanazt a nyelvvizsgát tenné le, mint ép társai, de betegsége miatt folyamatos segítségre szorul, hogy a könyveit elő tudja venni, vagy ki tudjon menni WC-re. Anikó fia jelenleg a Mexikói úti Mozgásjavító általános iskolájában tanul, és azt tervezte, hogy ebben az intézményben kezdi el középiskolai tanulmányait is, ám a fővárosi önkormányzat júliusban jelezte: a szakiskolai képzést felmenő rendszerben meg fogja szüntetni.
„Ha így lesz, két út áll előttem: vagy felmondok a munkahelyemen és beülök a fiammal az iskolapadba, vagy felmondok a munkahelyemen és otthon maradok vele” – mondja Shöfflerné Komsa Anikó, aki a szülői munkaközösség elnökeként több hónapja levelezik a budapesti önkormányzattal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Erőfeszítéseinek eddig nem sok eredménye volt, az iskola régi fenntartója, a fővárosi önkormányzat hajthatatlannak tűnik, a szaktárca pedig a januárban felállított Klebelsberg Intézményfenntartó Központra mutogat. A középiskolai felvételi határidő viszont egy hónap múlva lejár, és jelenleg még azt sem tudni, hogy egyáltalán fog-e még szerepelni az Mozgásjavító a tájékoztatóban.
Hétfőn a a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tiltakozott az ügyben, amire a főváros közleményben válaszolt. Ebben elismerték, hogy valóban nem engedélyezték az intézménynek a 2013-2014-es tanévre a szakközépiskolai osztály indítását, a korábban indított osztályok pedig a tervek szerint kifutó rendszerben szűnnének meg.
Falfestésből indult a bonyodalom
Az intézményben az általános iskolai tagozatok mellett működő szakközép helyzete régóta bizonytalan, pedig a modern komplexum kiépítésére az állam és a főváros együtt 3,5 milliárd forintot költött. A régi intézmény mellett az Uzsoki utcai kórház egykori szárnyát is megkapták, az új épületbe pedig uszodát, speciális tantermeket alakítottak ki, illetve egy 116 férőhelyes részt a bentlakásosoknak. A felújítás fő célja pontosan a szakközépiskola kialakítása volt, ahol kereskedelmet, üzleti adminisztrációt tanulnak, hogy később dolgozhassanak. Az első évfolyam 2010-ben indult el, majd követte másik kettő is, jelenleg harmincan tanulnak a szakközépiskolai részben.


Leave a Comment

© 2013 Jövő Iskolája

Scroll to top