“Hoffmann, mit csinálsz?” – délután is akcióztak a HaHa-s aktivisták

Eduline A Hallgatói Hálózat aktivistái az oktatási kiállításon Forrás: Olvasónk felvétele
“Mit csinálsz?”, “Hoffmann, mit csinálsz?” – ilyen feliratú lapokat tűztek magukra a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái péntek délután, az Educatio oktatási kiállításon. A diákcsoport tagjai középiskolásokkal és tanárokkal beszélgettek arról, mit gondolnak a kormány felsőoktatási intézkedéseiről, és milyen céljaik vannak.
“Pedagógusokkal és iskolaigazgatókkal is beszéltünk, pozitív visszajelzéseket kaptunk tőlük, sokan egyetértenek a céljainkkal” – nyilatkozta az eduline-nak Turai Eszter, a HaHa egyik aktivistája, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a HÖOK csütörtöki megállapodásáról – miszerint az összes szakon lesznek állami ösztöndíjas helyek - azt mondta, bár pozitív a döntés, még így is hátrányból indulnak azok a diákok, akik jogi, gazdasági, kommunikációs vagy andragógia szakra szeretnének jelentkezni, a ponthatárok ugyanis várhatóan nagyon magasak lesznek.
Bekiabálásokkal zavarták meg a miniszter beszédét
Azt gondoltuk, hogy ez egy olyan konferencia lesz, ahol a résztvevők kérdezhetnek is, pedig valójában egy propagandaesemény volt. Meglepett annak a néhány tanárnak a reakciója, akik kikeltek ellenünk, de elfogadjuk a véleményüket. A teremben valószínűleg sok olyan pedagógus is ült, aki egyetért velünk, csak ők nem szólaltak meg” – mondta Turai Eszter.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Hallgatói Hálózat aktivistái péntek délelőtt bekiabálásokkal zavarták meg Balog Zoltán erőforrás-miniszter beszédét. Az Educatio-kiállítás helyszínén tartották a második Nemzeti Köznevelési Konferenciát, amelyen a tárcavezető mellett Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is felszólalt – előadása után több hallgató a színpadra ment, és arról beszélt: nem értik, miért beszél Hoffmann sikertörténetről, hiszen a köz- és a felsőoktatásban is káosz van.
A Hallgatói Hálózat egyik tagja azt mondta: miközben a kormány a minőség javításáról beszél, milliárdokat vonnak el a legnagyobb egyetemektől, például a Szegedi Tudományegyetemtől és az ELTE-től. Hozzátette: hiába kaptak ígéretet arra, hogy a tizenhat kérdéses szakon is lesznek állami ösztöndíjas helyek, “a ponthatárokkal könnyen lehet manipulálni a hallgatói létszámot”.
Egy másik aktivista a konferencia résztvevőinek azt kiabálta: nem érti, miért a kormányzati szólamokat hallgatják ahelyett, hogy a diákok mellé állnának, pedig a kormány a pedagógusok munkáját is ellehetetleníti: a 62 évesnél idősebbekre kötelező nyugdíjazás, a tanárokra pedig bércsökkenés vár.
A hallgatóság egy része és az egyetemisták között vita alakult ki:  több pedagógus fütyült, és azt kiabálta, ők nem a diákokat akarják hallgatni, hanem “az ország felelős vezetőitől” szeretnék megtudni, mi várható a közoktatásban, egy férfi pedig azt mondta a HaHa aktivistájának, hogy le kellene “csavarni édesapádnak két nagy pofont, hogy nem nevelt meg”.
“Szénszünetet” tartottak az oktatási kiállításon
Több felsőoktatási intézmény “szénszünetet” tartott az oktatási kiállításon, az egyetemek és főiskolák standjai húsz percre bezártak – közölte az eduline-nal a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata.
Kőmíves Péter Miklós, a HÖOK felügyelő bizottságának elnöke a kiállításon azt mondta: a felsőoktatást érintő elvonások miatt szakok szűnhetnek meg, és visszaeshet a képzések színvonala. Hozzátette: Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint a 2013-as költségvetésben a felsőoktatás működtetésére tervezett összegből nem lehet fenntartani az intézményhálózatot és a képzéseket, az egyetemi és főiskolai finanszírozás hiánya a 26 milliárd forintot is meghaladja.

Leave a Comment

© 2013 Jövő Iskolája

Scroll to top