Egészségmegőrzés és egészségnevelés az óvodáskorúak életében

Happy Garden Daycare Angol – Magyar Sportóvoda munkatársának írása

Az egészségnevelés fő feladata a gyermekek egészségben való megtartása, szervezetük edzése,a stresszhatások feldolgozására való felkészítés. Mindez a mindennapos gondozó-nevelő-oktató munka elválaszthatatlan része, és folyamatos tennivalója.

Az egészségnevelő munkában a hangsúly tehát az egészséges magatartás kialakítására (fejlesztésre, edzésre, életmód alakításra), a betegségek megelőzésre irányul.

Egészségnevelés fő területei:

az élet és testi épség védelme

az egészség védelme, és fejlesztése, egészséggondozás

az egészséges táplálkozás biztosítása

elegendő mozgáslehetőség és játéklehetőség, rendszeres testedzés

a világ tevékeny megismerése

értelmi, érzelmi fejlesztés

Az egészségvédelem, mint általános nevelési elv, átfogja az óvodai nevelés minden mozzanatát. Nem lehet az óvodai életnek egyetlen pillanata sem, amelyben ne válnék kötelező erejűvé az óvoda- pedagógusok és az óvoda dolgozói számára az élet, a testi épség és az egészség megvédése.

Az egészség fogalmába nem csupán a betegség tüneteinek hiánya tartozik bele. Az egészséghez a teljes testi-lelki-szellemi jólét, a szociális biztonság is hozzátartozik. Az egészségnevelésben alapvető szerepe van a pedagógusnak és a szülőknek is egyaránt.

Az óvodában az egészségnevelés egyik legfontosabb része a személyi higiéné kérdése. Mint óvónő, kiemelten fontosnak tartom a gyermekeknél a testi tisztasággal szembeni igényesség kialakítását. Ezt az igényességet, feltételes reflexként kell kialakítanunk a gyermekben, hiszen bőrünk véd a fertőzésekkel szemben, és ki van téve a szennyeződéseknek, A kéz alapos megtisztítása az első legfontosabb higiénés előírás, amit a gyerekekkel el kell sajátíttatnunk már kicsi koruktól kezdve. Fontos, hogy erre az óvodában és otthon is nagyon odafigyeljünk, hiszen így elkerülhető, megelőzhető a betegség. Természetesen, a személyi higiénéhez tartozik a minden napi fürdés is, Érdemes a csípéseket, sebeket naponta megvizsgálni, valamint kullancs ellen is átvizsgálni az egész testet. Nagyon fontos az évszaknak megfelelő bőrápolás gyermekeknél is,(télen arckrém szárazság ellen,nyáron naptej az erős napsugárzás ellen)

A fogmosás fontos, hogy a napi rutin része legyen.

Az egészség megőrzéséhez elmaradhatatlan a megfelelő öltözködés is. Az öltözködés testünk hőszabályozásának mesterséges formája, valamint véd a szennyeződésektől és mechanikai hatásoktól is. Mindig rétegesen öltöztessük a gyereket. Bár nehéz eltalálni, sem a túlöltöztetés, sem az alulöltöztetés nem egészséges. Majdnem mindig ajánlott valamilyen fejfedőt adni a gyerekekre, nyáron napszúrás ellen, tavasszal és ősszel a szél ellen, télen a hideg ellen.

Az egészségmegőrzéséhez elengedhetetlen a higiénián kívül a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás, alvás és mozgás. Mi, a Happy Garden Daycare Angol-Magyar Sportóvodában különösen odafigyelünk a gyermekek étkezésére. Tízóraira mindig kizárólag friss gyümölcsöt eszünk, házilag készítünk szörpöt, a kertben saját kis veteményeskertet gondozunk a gyerekekkel, melyből bio zöldségeket nyerünk. Az óvónők nálunk sokszor elmondják a gyermekeknek, hogy nagyon fontos a zöldség és gyümölcs bevitele a szervezetbe, és a saját “szintjükön” el is tudják mesélni, hogy miért fontosak: a sárgarépától “szép lesz a bőrünk”,ha sok narancsot, kivit eszünk “legyőzzük a betegséget”.

A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez.

Ahogy a Happy Garden Daycare Angol-Magyar Sportóvoda nevében is benne van, kiemeltnek tartjuk a sport hozzájárulását a gyerekek testi-lelki-szellemi fejlődéséhez és az egészséges életvitel kialakításához.

Ezért egyik fő célunk a mozgás megszerettetése már kisgyermekkortól kezdve.

Óvodánkban változatos mozgásformákat építünk be a napirendbe. Minél korábban megismerkednek a gyermekek a különböző mozgásformákkal, annál nagyobb hatást érünk el a koordinációs képességük, erőnlétük, ritmusérzékük, kitartásuk fejlődése terén, s talán rejtett tehetségük is idejében napvilágra kerülhet!

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az óvodánk az erdő közepén, friss levegőn,csodálatos környezetben helyezkedik el, így alkalmunk nyílik a gyakori kirándulásra. Ezeket a túrákat nagyon élvezik a gyerekek, hiszen a kirándulás során sokat és szabadon mozoghatnak.

Megfigyelhetjük a természetet, sok mókust és sokféle madarat látunk. Mivel a kertben etetjük az erdő madarait, így a Madár Barát Óvoda címet is elnyertük, sokféle madarat felismernek már a gyerekek.

A görkorcsolya oktatást a hatalmas teraszunkon helyben tartjuk, a garázs előtti téren pedig biciklizni szoktunk, míg hátul a kertben a szokásos mászós játékokat, homokozást, hintázást, motorozást lehet élvezni. A néptánc foglalkozásokat bent az óvodában tartjuk. Az úszást, jégkorcsolyát, síelést és lovaglást pedig közeli külső helyszíneken szervezzük meg, évszaktól és időjárástól függően.

Jó tanács: figyeljünk oda gyermekünk egészségére és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt egészségük,egészségünk védelme érdekében!.

Leave a Comment

© 2013 Jövő Iskolája

Scroll to top